Collacare
Collacare

Ishrana i mentalno zdravlje

5 August 2024

Psihologija ishrane je zanimljivo polje promišljanja za naučnike iz različitih oblasti. Nesumnjiva je njihova čvrsta povezanost. Naime, ono što jedemo i unosimo u naš organizam ne utiče samo na naše fizičko zdravlje, već i na mentalno.

Veza između mozga i creva

Osovina creva – mozak čija je osnovna komponenta vagus nerv predstavljaju komunikacijski kanal između creva i mozga. Ovaj nerv se proteže od moždanog stabla do debelog creva, što ga čini najdužim nervom u našem organizmu. Veza creva i mozga počiva kako na biološkoj, tako i na mentalnoj osnovi.

Uravnoteženom ishranom možemo regulisati neurotransmitere poput serotonina, dopamina i noradrenalina koji su u direktnoj vezi sa depresijom, anksioznošću i stresom.

Međutim, nije samo ono što jedemo ključno za naše mentalno zdravlje, već i način na koji jedemo. Postoji niz tehnika koje pomažu pri smanjenju stresa, kao i emocionalne veze sa hranom. Važno je da budemo svesni svakog zalogaja i da znamo kada smo siti, jer na taj način možemo izbeći prejedanje iz određenih emocionalnih razloga. Neke od tih tehnika su:

  • Joga
  • Meditacija
  • Pravilno disanje

Uticaj emocionalnih stanja na ishranu

Individualne potrebe za hranom variraju i zbog toga je važno znati da ne postoji univerzalna dijeta koja odgovara svima. Takođe, pod uticajem stresa, različitih emocionalnih stanja, životnog stila, promene podneblja i niza drugih faktora može doći do promene u ishrani.

Fizička aktivnost       

Redovna fizička aktivnost pomaže u smanjenju depresije, anksioznosti, podiže nivo zadovoljstva  i utiče na bolji san. Tokom fizičke aktivnosti luči se „hormon sreće“ u mozgu što utiče na raspoloženje, istovremeno smanjujući bol. Pronađite aktivnost koja vam najviše odgovara i upražnjavajte je redovno. O značaju kolagena za sportiste više možete pročitati ovde.

Suplementacija kolagenom: Više od lepe kože

Pored zdrave ishrane važna je i suplementacija u vidu kolagena koji, pored funkcija poboljšanja kože, kose, noktiju, zglobova i mišića i kostiju pozitivno utiče i na crvenu floru. Hranljive materije i adekvatna suplementacija mogu dovesti do smanjenja stresa, anksioznosti i poboljšanja kognitivnih funkcija. Konsultacije sa nutricionistom mogu doprineti poboljšanju ishrane u vidu personalizovanog plana.

Bitna komponenta našeh mentalnog zdravlja dolazi i od zadovoljavajućeg fizičkog izgleda, koji može biti poboljšan adektavnim unošenjem kolagena u organizam.

Personaizovni plan ishrane

Pomoću nutricionističkih saveta možete dobiti plan ishrane koji je u skladu sa vašim potrebama i zdravljem. Ravnoteža između fizičkog i mentalnog zdravlja postignuta adektavnom ishranom, fizičkom aktivnošću i adekvatnom suplementacijom može značajno doprineti poboljšanju kvaliteta vašeg života. Vaše zdravlje je u vašim rukama i zbog toga se hranite svesno i brinite o sebi na svim nivoima.

Osluškujte svoje telo, jer ono neprekidno šalje poruke koje mi često zanemarujemo i ne čujemo na adekvatan način sve do trenutka „vriska“. Ne dozvolite da vaše telo „vrisne“ da bi to bio signal da morate da menjate svoje navike. Potrudite se da održite mentalno-fizički balans u svom organizmu kako biste cvetali i spolja i iznutra.

ishrana,
mentalno zdravlje,
collacare,
Collacare
Collacare
Collacare