Collacare
Collacare

Značaj vitamina C za organizam

20 August 2024

Vitamini i minerali su esencijalne hranljive materije koje svakodnevno igraju niz važnih uloga u našem organizmu. Kako bi se odvijali metabolički procesi u telu, potrebne su određene sirovine koje podrazumevaju najmanje 30 vitamina, minerala i dijetetskih komponenti koje organizam ne može sam da proizvede u dovoljnoj meri.

Istraživanja kažu da se 2 milijarde ljudi širom sveta suočava sa nedostatkom vitamina i minerala, a među njima je najviše žena i dece zahvaćeno ovim manjkom. Međutim, tanka je granica između dovoljnog unosa vitamina koji podržavaju obavljanje procesa u organizmu i utiču na zdravlje i prekomernog unosa koji može dovesti do neželjenih efekata. U tekstu pred vama će biti više reči o značaju vitamina C na naše telo.

Zašto je važan vitamin C?

Vitamin C ili askrobinska kiselina je esencijalni vitamin koji je najpoznatiji po svojim efektima na imunološki sistem. Poznat je kao veoma moćan antioksidans koji štiti ćelije od štetnih molekula slobodnih radikala. Konzumiranjem vitamina C može se povećati nivo antioksidanata za 30%, čime se naš organizam lakše suočava sa virusima i koža sporije stari.

 

 

Gde je najveća prisutnost vitamina C?

Prisutnost vitamina C je najveća u voću i povrću poput kivija, kupina, limuna, pomorandži, jagoda, zelene paprike, brokolija, prokelja i krompira. Preporučeni dnevni unos vitamina C je:

za žene: 75 mg,

za muškarce: 90 mg.

Zdrava ishrana obezbeđuje dovoljne količine vitamina i minerala, ali brz način života, intenzivna i brza poljoprivredna proizvodnja su iscrpeli mnoge minerale iz zemljišta. Zbog toga je danas neophodno koristiti i dodatke ishrani kako bi organizam dobio dovoljne količine potrebnih vitamina. Pored toga, vitaminski dodaci mogu značajno doprineti i spoljašnjem izgledu poput kože, kose i noktiju. S tim u vezi, Collacare tečni riblji kolagen [TR1] predstavlja neophodno rešenje i dopunu.

 

Kako da prepoznate nedostatak vitamina C?

Nedostatak vitamina C dovodi do:

  • Osećaja umora – nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.
  • Sporijeg zarastanja rana – jedna od njegovih osnovnih funkcija jeste proces zarastanja rana, a kada se suočavamo sa deficitom vitamina C regeneracija tkiva teče sporije.
  • Suva, gruba i perutava koža – bez vitamina C kolagen nema dovoljnu podršku sintetisanja u organizmu, pa tako dolazi do negativnog uticaja na zdravlje i izgled kože.
  • Gingivitis – upala desni je signal da organizmu fali vitamin C.

 

 

Kako da znate da ste preterali sa unosom vitamina C?

Iako je vitamin C rastvorljiv u vodi, a što dalje znači da se izlučuje putem urina, ipak prekomeran unos može dovesti do neželjenih efekata. Ti neželjeni efekti se manifestuju kroz: dijareju, mučninu i povraćanje, grčeve u stomaku, glavobolju, kamenje u bubrezima. Zbog toga je važno pridržavati se preporučenih dnevnih doza unosa ovog vitamina.

Šta je Collacare tečni kolagen i koje vitamine sadrži?

Kao dodatak ishrani Collacare tečni kolagen je najbolji riblji kolagen koji u svom sastavu ima neophodne nutrijente za podršku celokupnog organizma. Ovi vitamini zajedno imaju sinergijski efekat na kvalitet i izgled kože, kose, noktiju, kao i celokupno zdravlje organizma.

Vitamin C koji vrši funkciju sinteze kolagena u organizmu funkcioniše kao kofaktor u reakcijama koje omogućavaju podršku i elastičnost koži, kosi, kostima, mišićima i zglobovima. Bez dovoljne količine vitamina C organizam ne može da sintetiše dovoljne kolišine kolagena. Pošto usporava proces starenja, vitamin C je i jedan od najznačajnijih kozmetičkih preparata. Pored toga što čini kožu sjajnom, reguliše i lučenje viška sebuma.

Zbog toga pružite vašem organizmu svakodnevnu neophodnu dozu nutrijenata sadržanih u 30 ml Collacare tečnog kolagena.

Svojim bogatim sastavom, Collacare tečni kolagen će obogatiti vašu svakodnevnu rutinu i potrebu za vitaminima.

Kada je pravo vreme da se popije kolagen?

Konzumiranje kolagena pre spavanja je preporuka, jer su tada regenerativni procesi u našem organizmu najaktivniji. Sportistima koji koriste kolagen radi bržeg oporavka mišića, tetiva i ligamenata, preporučuje se uzimanje do dva sata pre treninga. Preporučena dnevna doza je jedna merna čašica od 30ml, a unećete na taj način čak 10 g najčistijeg ribljeg kolagena. Tečni oblik kolagena je izuzetno praktičan, jer ga možete konzumirati gde god se nalazite ili ga možete kombinovati sa šejkovima ili ovsenim kašama uz prijatan ukus breskve i jagode.

Bogatstvo vitamina C

Iz svega prethodno navedenog, jasno je da vitamin C ima izuzetnu važnost u održanju optimalnog zdravlja, podržavajući funkciju imunološkog sistema, zdravlje kože i regeneraciju tkiva. Organizam ne može samostalno da proizvede neophodne količine vitamina C i zbog toga je važno koristiti odgovarajuće suplemente. Colllacare riblji kolagen sadrži vitamin C koji pomaže u sintezi kolagena, ali i doprinosi održanju lepote i zdravlja kože, kose, noktiju, zglobova i mišića. 

Pogledajte kako najbrže možete doći do vašeg dnevnog unosa najboljeg ribljeg kolagena OVDE.

ishrana,
mentalno zdravlje,
collacare,
vitamin,
c,
vitamin C,
Collacare
Collacare
Collacare