Collacare
Collacare

Lomljivi nokti - uzroci i rešenja

3 June 2024

Slabi i lomljivi nokti ne predstavljaju samo estetski problem, već mogu da budu pokazatelj našeg zdravlja, pa čak i ogledalo našeg psihofizičkog stanja.

Kvalitet noktiju, ipak, ne zavisi uvek od nas.

U ovom blogu možete pročitatia o uzrocima lomljivih noktiju, o učestalosti ovog izazova, njegovim simptomima, ali i efikasnim savremenim rešenjima.

Koga pogađa ovaj problem?

Ukoliko imate slabe i nokte koji se lako lome, niste usamljeni.

Istraživanje više vodećih svetskih dermatologa iz 2019. godine ukazuje da je krhkost ili lomljivost nokatne ploče tegoba koja pogađa oko 20% populacije, posebno žene starije od 50 godina.

Harvard Medical School precizira da 27% žena i 13% muškaraca ima lomljive nokte.

Kod starije populacije se problem javlja često zbog generalno oslabljenog fizičkog zdravlja. Ipak, starenje ne znači nužno da ćemo imati probleme sa noktima. Zdravim navikama i odgovarajućom suplementacijom danas uspešno sprečavamo ovakve pojave.

Kako prepoznati lomljive nokte?

Kada je nokatna ploča sklona cepanju, ljuštenju i mrvljenju, i kada je mekana, tanka i neelastična, tada pričamo o lomljivim noktima.

Češće se javljaju na rukama nego na nogama, a uzroci se mogu pripisati izloženosti zagađenju, spoljnom zračenju, kontaktu sa hemikalijama i prljavom vodom.

Kako do ovog problema dolazi? U pomenutom istraživanju iz 2019. godine se razlikuju dva uzročna faktora krhkih noktiju.

Sekundarno uzrokovano stanje – kada su slabi nokti nuspojava druge kožne bolesti ili uopšte neke zdravstvene tegobe i tada rešenje treba tražiti u procesu eliminisanja primarnog problema. 

Primarni oblik – kada uzrok slabih noktiju nije povezan sa drugim zdravstvenim pitanjima.

Šta slabi naše nokte?

Stručnjaci iz Klivlend klinike navode da su 4 najčešća uzroka slabljenja nokatne ploče:

1. Često pranje i dezinfekcija ruku, koji dovode do dehidratacije noktiju;

2. Neprestano izlaganje nokatne ploče kozmetičkim tretmanima koji je čine slabom i lomljivom;

3. Zračenja u tretmanima drugih zdravstvenih problema koji dovode do oštećenja noktiju kao jednu od nuspojava;

4. Proces starenja

Problem se javlja i kao posledica grickanja noktiju, povreda noktiju, nepravilnog turpijanja kao i deficita vitamina, minerala i proteina u organizmu.

American Osteopathic College of Dermatology (AOCD) razlikuje dve kategorije: suve lomljive i mekane lomljive nokte. Suvi lomljivi nokti nastaju zbog premalo vlage, najčešće zbog čestog pranja i sušenja. Mekani lomljivi nokti nastaju, obrnuto, zbog previše vlage, usled izloženosti hemikalijama – deterdžentima, sredstvima za čišćenje i sredstvima za uklanjanje laka na noktima.

Među uzrocima se javljaju i nedostatak gvožđa u organizmu, smanjeno stvaranje hormona štitne žlezde, problemi sa cirkulacijom i životno doba, odnosno, proces starenja.

Nokti stare kao i ostatak tela

Ukoliko pratite našu Instagram stranicu , moguće je da ste videli objavu u kojoj smo govorili o starenju noktiju.

I tada smo ukazali na činjenicu da se od 25. godine života rast noktiju usporava 0.5% godišnje.

Stručnjaci ukazuju da javljanje vertikalnih pruga na noktima predstavlja svojevrsne bore i da nastaju spontano usled starenja.

Dakle, naše godine se i te kako vide na noktima.

Možemo ovo bolje razumeti ukoliko pojasnimo njihov hemijski sastav.

Naime, nokat je rožnata izraslina kože koja služi zaštiti od povreda nerava i mekih tkiva na vrhovima prstiju. Nokatna ploča je telo nokta napravljeno od prozirnog proteina keratina. Poznato nam je da keratin čini takođe i osnovni gradivni element kože i kose.

Odražava li se starenje na kožu i kosu? Naravno! Isto je i sa noktima. Ukoliko brinemo, a naročito od 50. godine, o kosi i koži različitim tretmanima, izborom odgovarajuće ishrane i suplementacije, zašto ne bismo brinuli i o noktima?

Tretman koji je potreban noktima

Kao i kod drugih zdravstvenih problema, tretman počinje sa prevencijom. Dajemo vam pet ključnih saveta:

1. Koristite zaštitne rukavice dok obavljate kućne poslove, naročito u kontaktu sa sredstvima za čišćenje;

2. Hidrirajte ruke i nokte specijalizovanim kremama, i pri pranju ruku spirajte potpuno sapunicu;

3. Faktor zaštite od zračenja razmažite i po šakama uključujući nokte;

4. Odmorite nokte od kozmetičkih tretmana. Nokti moraju da dišu! Uz to, nokte turpijajte nežnijom turpijom i jednosmernim pokretima.

5. Ne zaboravite na raznovrsnu ishranu i pravilnu suplementaciju vitaminima, proteinima i mineralima.

Kako ojačati lomljive nokte?

Pored pet preventivnih saveta, posebno treba obratiti pažnju na suplementaciju.

U najnovijem istraživanju iz 2024. godine , tri poljska farmaceuta su dovela u čvrstu vezu vitalnost noktiju i prisustvo kolagena u organizmu. Budući da je kolagen najprisutniji protein u ljudskom telu čije prisustvo s godinama opada, neophodno ga je unositi putem ishrane i suplementacije.

Rezultati studije su pokazali da suplementacija bioaktivnim peptidima kolagena podstiče rast noktiju za 12%, a smanjuje učestalost lomljivih noktiju za 42% i pored toga, 64% ispitanika je prijavilo poboljšanje slike lomljivih noktiju, a 88% je prijavilo poboljšanje četiri nedelje nakon tretmana. Fascinantno, zar ne?

Dodatno, ovo istraživanje ponovo ukazuje na važnost ribljeg porekla kolagena.

Optimalni spoj vitamina i minerala sa najpročišćenijim ribljim hidrolizovanim kolagenom koji vraća mladalački sjaj, elastičnost i čvrstinu noktiju – formula je Collacare tečnog ribljeg kolagena.

Zaključak

Jasno je da krhke i lomljive nokte treba shvatiti kao zdravstveni izazov i tako pristupiti njihovom tretmanu sa ciljem ozdravljenja.

Bez obzira da li vam se lomljivi nokti javljaju kao nuspojava drugog zdravstvenog izazova ili su primarni zdravstveni izazov, saveti u ovom blogu će vam biti isključivo od koristi.

Preporučljivo je da se posavetujete sa dermatologom, naročito kada su u pitanju teži oblici oboljenja noktiju. Suplementi nisu zamena za raznovrsnu ishranu, pravilnu hidrataciju i kozmetički tretman, ali nam je i jasno da bez suplementacije postižemo tek deo očekivanih rezultata.

Budući da je reč o izazovu koji se može dovesti u vezu sa starenjem i deficitom kolagena, Collacare tečni riblji kolagen je ono što našim noktima zaista treba.

Informišite se više o korisnosti kolagena po naše sveukupno zdravlje i vitalnost OVDE  i čitajte naš BLOG gde otkrivamo tajne održavanja snažnog zdravlja i zavidnog izgleda bez obzira na godine.

Ukoliko želite odmah da poručite Collacare tečni riblji kolagen, možete to uraditi OVDE.

Collacare
Collacare
Collacare