Collacare
Collacare

Nega kože nakon letnjih meseci

15 September 2024

Leto je na izmaku i sada je pravo vreme za posebnu negu kože nakon efekata koje je sunce ostavilo na njoj. Dugotrajno izlaganje suncu, slana voda i hlor doprinose isušivanju kože, stvaranju hiperpigmentacije, perutanju, kao i nastanku novih bora. Sa promenom godišnjih doba, važno je menjati i svakodnevnu rutinu. U današnjem blogu ćemo govoriti o načinima i koracima hidratacije kože nakon letnjih meseci.

Koraci nege kože

Izlaganje suncu navodi imuni sistem da svu svoju snagu usmerava na promene nastale oksidativnim stresom. Da bi se imuni sistem rasteretio koži je najpre neophodno:

1. Hidriranje

Kako biste vratili koži potrebnu vlažnost važno je da koristite proizvode koji je dubinski hidriraju. Takve su kreme i losioni bogati hijaluronskom kiselinom, ceramidima i shea puterom. Hijaluronska kiselina je posebno efikasna jer može privući i zadržati vodu u koži, čime se poboljšava njen izgled i struktura. Pijte dovoljno vode kako biste hidrirali kožu iznutra i održali njenu elastičnost. Takođe, jedite hranu bogatu vodom poput karfiola, brokolija, paprike, kupusa.

2. Umirite kožu

Crvenilo ili iritacija se mogu tretirati proizvodima koji imaju umirujuća svojstva poput aloe vere, kamilice i zelenog čaja. Upražnjavajte njihovo korišćenje u vidu obloga.

3. Higijenski tretman

Čišćenje lica i istiskivanje komedona iz pora koje se brzo napune pri pojačanom radu žlezda u toku letnjih meseci  je ključan faktor nege kože. Bilo bi dobro da koristite blage pilinge ili eksfolijante kako biste skinuli sloj mrtvih ćelija i omogućili bolju apsorpciju hidratantnih i hranljivih sastojaka. Preporučuje se korišćenje pilinga 1-2 puta nedeljno.

4. Tretman voćnim kiselinama

Naročito popularni tretmani voćnim AHA kiselinama su jedna od najefikasnijih načina u borbi protiv tamnih fleka nastalih od sunca. Preporučuju se profesionalni tretmani, kao i kućna nega AHA kremama i tonicima.

5. Obnovite kožu uz pomoć antioksidanata

Izlaganje suncu može uzrokovati oštećenje kože i smanjiti proizvodnju kolagena i elastina. Da biste pomogli koži da se regeneriše, koristite proizvode bogate antioksidansima kao što su vitamin C i E. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, poboljšavaju tonus i teksturu kože, i smanjuju znakove starenja. Vitamin C posebno pomaže u posvetljivanju tena i smanjenju tamnih fleka.

6. Kolagen kao ključni faktor

Kolagen je protein koji čini osnovu naše kože, pružajući joj čvrstinu i elastičnost. Tokom leta, sunčevi zraci mogu oštetiti kolagen u koži, što dovodi do vidljivih znakova starenja kao što su bore, hiperpigmentacija i opuštenost kože. Collacare tečni kolagen  poseduje neophodne vitamine kako bi vaša koža ponovo zablistala, bila zdrava i negovana:

  • Hijaluronsku kiselinu koja poboljšava elatsičnost i hidrataciju kože,
  • Već pomenuti vitamin C koji je neophodan za sintezu kolagena u organizmu,
  • Vitamin B3 koji pomaže u održanju zaštitne barijere kože,
  • Cink koji štiti ćelije koje stvaraju kolagen i ubrzava obnavljanje kože,
  • Vitamin B2 koji učestvuje u oporavku kože,
  • Vitamin B5 pomaže koži da zadrži vlagu i ubrzava obnavljanje kože,
  • Vitamin B6 pomaže u sintezi kolagena,
  • Bakar pomaže u održavanju zdrave pigmentacije kože,
  • Vitamin A podržava odbrambeni mehanizam kože,
  • Biotin održava svežinu i mladolikost kože,
  • Vitamin D3 utiče na biološke procese u koži – obnavljanje i deobu ćelija.

Kako biste svojoj koži pomogli na adekvatan način, važno je da reagujete i spolja i iznutra.

7. SPF zaštita je važna tokom cele godine

Čak i kada sunce nije tako intenzivno, UV zraci mogu oštetiti kožu. Zbog toga ne zaboravite da koristite kreme sa SPF faktorom svakodnevno. Dobra zaštita od sunca može pomoći u očuvanju kolagena i sprečiti nove sunčane pege ili bore.

San i lepota kože

Ne zaboravite da je kvalitetan i redovan san značajan za obnovu kože. Tokom sna, koža se regeneriše i proizvodi kolagen. Baš zbog toga preporučujemo da Collacare tečni kolagen uzimate uveče pre spavanja.

 

 

Koža je vaš najveći organ i zbog toga uvek izdvojte vreme da joj se posvetite na pravi način. Prigrlite promene koje nam donose godišnja doba kao priliku za revitalizaciju i osveženje. Kao što se sa godišnjim dobima menja priroda, tako se menjaju i naše potrebe za negom i očuvanjem zdravlja kože. Pomoću kvalitetne hrane, supelemnata, tretmana i proizvoda možete zaštititi kožu od negativnih uticaja.

ishrana,
mentalno zdravlje,
collacare,
vitamin,
c,
vitamin C,
nega,
leto,
Collacare
Collacare
Collacare