Collacare
Collacare

Uticaj kolagena na kosu

7 June 2023

Zašto je važan kolagen za kosu

Briga o lepoti neizostavno uključuje negu kose. U želji da ona uvek izgleda lepo i zdravo, koristimo brojne preparate koji kosu neguju spolja, ali kvalitetna nega kose zapravo dolazi iznutra.

Kao dodatak ishrani, tečni kolagen za kosu ima brojne benefite, a posebno deluje na poboljšanje strukturu i kvalitet dlake. Redovna suplementacija koja sadrži biotin i kolagen čini da kosa bude zdrava i izgleda negovano.

Kako proizvodnja kolagena utiče na kosu?

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem telu koji mu daje elastičnost, snagu, tonus i oblik. Vrhunac proizvodnje kolagena dostiže se oko dvadesete godine. Kako starimo, tako se i nivo kolagena koji telo proizvodi smanjuje, i to za 1% svake godine od perioda adolescencije, a nakon pedesete godine opada i do 50%.

Zato koža postaje dehidrirana i tanja, stvaraju se bore kao prvi vidljivi znaci starenja, a kosti, zglobovi i mišići postaju slabiji.

Ali šta se dešava sa kosom, da li i ona može da „ostari″?

Promene na kosi zbog gubitka kolagena

Baš kao i svaki deo našeg tela, i kosa u određenom trenutku života počinje da stari, što je prvenstveno posledica smanjene proizvodnje kolagena u organizmu. Kada je reč o kosi, ono što je najvidljivije kao znak starenja jeste pojava sedih vlasi.

Prve sede se često doživljavaju kao šarmantna pojava i smatraju se znakom sreće ili čak mudrosti. Ipak, kada počnu da preovladavaju, često se poseže za rešenjima koja će ih prikriti, kao što je farbanje, što može dodatno narušiti kvalitet dlake i izgled kose. 

Ukoliko primećujete da vam kosa opada više nego što je uobičajeno, treba da znate da je i opadanje kose često povezano sa opadanjem nivoa kolagena u telu. Nedostatak kolagena za kosu ima efekat proređivanja i skloni su mu i žene i muškarci.

Usled smanjene proizvodnje kolagena, dlaka postaje tanja, a kosa počinje da gubi elastičnost i vlagu. Zbog toga dolazi do lomljenja kose i pojave ispucalih krajeva. Kosa jednostavno gubi prirodan sjaj i lepotu, ne izgleda zdravo, i to zbog procesa koji se odvijaju unutar organizma, pa je nedovoljno da se neguje samo spolja. 

Rešenje je u negovanju kose iznutra. Tečni kolagen za kosu, kao što je Collacare, može imati brojne pozitivne efekte.

Šta kolagen može da uradi za vašu kosu?

Suplementacija kolagenom može da pomogne kosi da zadrži ili povrati zdrav izgled i prirodan sjaj na više načina.

Unos bioaktivnih peptida kolagena koji su u sastavu Collacare tečnog kolagena dovodi do poboljšanja kvaliteta i debljine dlake.

Kolagen je primarna komponenta dermisa, sloja vezivnog tkiva koji sadrži folikul dlake. Kada nivo kolagena u telu opadne, unos bioaktivnih peptida kolagena dovodi i do povećanja gustine kolagena u dermisu i koži vlasišta, čime se poboljšava kvalitet dlake. Štiteći sloj kože u korenu kose, kolagen može pomoći i u sprečavanju stanjivanja i opadanja kose.

Zahvaljujući regenerišućem efektu, kolagen jača folikul dlake, istovremeno sprečavajući lomljenje i ispucale krajeve. Kosi pruža neophodnu vlažnost, a budući da poboljšava hidraciju kože, samim tim hidrira i kožu glave, što je posebno značajno za one koji imaju problema sa suvom kosom.

Moćna veza kolagena i keratina

Iako se kolagen ne nalazi u samoj kosi, veoma je važan za njen zdrav i lep izgled, kao i rast.

Naime, kolagen sadrži tri neesencijalne aminokiseline kao ključne gradivne blokove: glicin, prolin i hidroksiprolin. Upravo ove aminokiseline, a naročito prolin, pomažu telu da proizvodi protein koji je glavna komponenta kose — keratin. Na taj način kolagen za kosu može biti od pomoći ukoliko želite da ona bude duža, jer učestvuje u stvaranju proteina koji pospešuje njen rast.

Kolagen u borbi protiv slobodnih radikala

Takođe, pojedina istraživanja ukazuju na to da kolagen može delovati kao snažni antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala i tako sprečiti oštećenje kose. Budući da imaju negativan efekat na ceo organizam, jaki oksidansi mogu oštetiti i našu kosu, tačnije folikul dlake.

Pošto se odbrana tela od slobodnih radikala smanjuje kako starimo, starije osobe su posebno podložne oštećenju kose usled delovanja slobodnih radikala. Zato je važno unositi suplemente koji imaju antioksidativno dejstvo, a kao takav se posebno izdvaja kolagen ribljeg porekla. 

Kako kolagen može da deluje kao antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala koji, između ostalog, izazivaju oštećenja ćelija koje proizvode boju kose, to znači da može da ima ulogu i usporavanju pojave sedih.

Collacare kao sinergija moćnih sastojaka za zdravu i lepu kosu

Collacare, tečni kolagen sa ukusom jagode i breskve, donosi sinergiju moćnih sastojaka koji imaju pozitivno dejstvo na izgled i zdravlje kose. 

Pored bioaktivnih peptida kolagena ribljeg porekla, koji dokazano deluju na poboljšanje strukture i kvaliteta vlasi, sadrži hijaluronsku kiselinu, vitamine i minerale koji su snažna potpora u nezi kose iznutra.

Biotin i ostali vitamini B grupe za jaku kosu i zdrav folikul dlake

Tečni kolagen za kosu u kombinaciji sa biotinom predstavlja moćno sredstvo za jačanje kose. 

Naime, baš kao i kolagen, bitoin deluje direktno na folikul dlake, hraneći kosu i čineći je jakom. Pored toga, sprečava opadanje i stimuliše rast nove kose, a može da utiče i na povećanje volumena. Biotin se naziva i vitamin H i upravo ovaj naziv ilustruje njegovu čestu primenu u nezi kose — H označava kosu i kožu (nemački haar und haut). U dnevnoj dozi Collacare-a od 30 ml nalazi se 50 μg biotina. 

Osim njega, i ostali vitamini B grupe koji se nalaze u sastavu Collacare-a (B2, B3, B5, B6) predstavljaju snažnu potporu za negu kose poboljšavajući zdravlje folikula dlake.

Vitamini D3 i A pomažu protiv opadanja kose i stimulišu njen rast

Vitamin D3 ima značajnu ulogu u celokupnom ciklusu rasta dlake — u fazi rasta, regresivnoj fazi i fazi mirovanja. Zbog nedostatka vitamina D kosa može postati oštećena, krta i kruta i može se znatno usporiti njen rast. Unosom vitamina D stvaraju se novi folikuli dlake i stimuliše se rast kose. U Collacare dozi od 30 ml nalazi se 5 μg vitamina D3.

Kao i vitamin D3, vitamin A je važan u borbi protiv opadanja kose i pospešivanju njenog rasta. Takođe, ima veliku ulogu u normalnoj produkciji sebuma, pa pored sprečavanja opadanja, sprečava i da kosa bude suva. U Collacare dozi od 30 ml nalazi se 800 μg vitamina A.

Cink čuva pigment kose i usporava pojavu sedih

Cink je veoma moćan mineral koji je važan za ceo organizam, pa tako i za kosu. Poput vitamina D i A, cink sprečava opadanje kose i stimuliše njen rast, ali pored toga pomaže pravilan rad lojnih žlezda oko folikula dlake.

Ipak, ono zbog čega se cink izdvaja kao značajan u nezi kose jeste njegova funkcija da čuva pigmentaciju kose, jer ima važnu ulogu u proizvodnji melanina, odgovornog za boju dlake. Na taj način cink može da ima efekta u održavanju boje kose i da uspori pojavu sedih. U Collacare dozi od 30 ml nalazi se 10 mg cinka.

Hidrirajuća svojstva hijaluronske kiseline

Glavno svojstvo hijaluronske kiseline je njena sposobnost da veže i zadrži veliku količinu vode. Upravo zbog toga ona ima veliku ulogu u nezi kože i kose kada je reč o hidraciji. 
Starenjem se smanjuje procenat hijaluronske kiseline u dermalnom sloju vlasišta i taj gubitak može da prouzrokuje suvoću kože glave, zbog čega je i kosa koja raste suva, krta i oštećena. 

Collacare je obogaćen hijaluronskom kiselinom, koja u kombinaciji sa kolagenom pruža koži glave i kosi neophodnu hidraciju, čineći je svilenkastom i mekom. U Collacare dozi od 30 ml nalazi se 50 mg natrijum hijaluronata.

Kolagen je pravi izbor za negu kose

Kako bi kosa uvek izgledala lepo, ona, pre svega, mora da bude zdrava i negovana. Najbolja nega koju možete da joj pružite dolazi iznutra — redovnom suplementacijom koja će joj obezbediti jačinu, rast, kvalitet i sjaj.

Collacare tečni kolagen  dokazano deluje na poboljšanje strukture vlasi, a u sinergiji sa odabranim vitaminima i mineralima doprinsi sveukupnom kvalitetu i izgledu kose. 

Da li ste vi zadovoljne efektima kolagena na vašu kosu? Napišite nam u komentaru da li je ispunio vaša očekivanja.

Collacare
Collacare
Collacare