Collacare
Collacare

Zašto je našem organizmu potreban cink?

27 May 2024

Da li ste se ikada zapitali koja je funkcija cinka u organizmu?

U današnjem blogu razgovaramo o njegovoj funkciji, izvorima, prisutnosti u raznovrsnoj ishrani i suplementaciji. Poseban fokus ćemo staviti na „saradnju“ cinka sa proteinima u organizmu, značaj po izgled i zdravlje kože, kao i važnoj ulozi kod zarastanja rana.

Šta uopšte cink radi u našem organizmu?

Mada otkriven kao samostalan metal na dalekom Istoku pre 1.500 godina, u Evropi je cink poznat tek od 16. veka. Njegov ekonomski potencijal je brzo prepoznat.

Nije prošlo mnogo vremena i otkriven je i njegov biološki značaj.

U osnovi, cink je nezamenjivi mineral za jačanje imunog sistema. Sintezu DNK, deobu ćelija, pravilan razvoj ploda i pozitivan ishod trudnoće, kao i kasniji zdrav rast u detinjstvu i adolescenciji – omogućava upravo cink.

Put do cinka se zove „raznovrsna ishrana“

Cink je esencijalni mineral koji naš organizam ne sintetiše, te ga je neophodno unositi putem ishrane ili suplementacije.

U ishrani je nesrazmerno više prisutan u namirnicama životinjskog porekla u poređenju sa namirnicama biljnog porekla.

Najviše ovog minerala nalazimo u ostrigama, ali one ipak nisu svakodnevni prizor u našoj domaćoj kuhinji. Bliže nam je svakako crveno goveđe, svinjsko i jagnjeće meso. Ćuretina, sardina i losos u nedeljnoj ili mesečnoj trpezi će svakako snabdeti naš organizam ovim mineralom.

Ne zaboravite da prekomerno konzumiranje mesa nije zdravo. Cink unosimo i preko mleka, sira i jaja.

Vegetarijanska i posna kuhinja imaju solidne alternative. Žitarice, osnovu najzdravijeg doručka, bogate su i cinkom, kao i seme bundeve, indijski orah, kikiriki, pasulj i generalno mahunarke.

Veliki izbor je pred nama. Dobro isplanirani obroci će vrlo dobro zaštiti organizam od deficita cinka. Međutim, ukoliko do njega i dođe, tu je suplementacija.

Suplementi cinka: kada i kako?

Oko 17% svetske populacije ima problem sa nedostatkom cinka, što negativno utiče na digestivni, reproduktivni, nervni i imuni sistem, na kosti i kožu.

Više studija ukazuje da se problem pretežno javlja u siromašnijem delu društva s obzirom da su morski plodovi, riba i crveno meso, bogati izvori ovog minerala, relativno skupe namirnice.

Ipak, deficit cinka se javlja i kada dugoročno biramo vegetarijansku ili posnu ishranu, kada vodimo život pun stresa koji se odražava na neredovnu i neraznovrsnu ishranu. Zvuči kao 21. vek, zar ne?

U priču tada ulaze suplementi. Maksimalna dnevna granica unošenja cinka iznosi 40 mg, ali treba znati da je ovu količinu teško uneti. Odraslim muškarcima je preporučen dnevni unos od 11 mg, a 8 mg ženama.

Iako nema strogog pravila, ove suplemente je najdelotvornije uzimati 1-2 sata nakon obroka.

Koji cink je najbolji? Ukoliko tragate za suplementom koji je efikasan kod oporavka od povreda ili koji vodi zdravom i negovanom izgledu kože, najbolje je da potražite suplement na bazi kolagena koji sadrži i cink.

Cink i kolagen su povezani

U organizmu, odrasla zdrava osoba ima tek 2-3 g cinka. Većina cinka se skladišti u skeletnim mišićima (60%) i kostima (30%). Zapravo, cink je jedan od najzaslužnijih činioca za sintezu proteina u našem organizmu, među kojim je najznačajniji kolagen.

Kako mu i samo poreklo imena (kolla na grčkom znači lepak) kaže – kolagen je zadužen za elastičnu, a čvrstu povezanost naših organa. Kad su kosti, hrskavica, kosa i koža zdravi, znači da je nivo kolagena u organizmu u redu.

Ipak, svake godine gubimo 1% ovog proteina, a nakon 50. godine dostižemo čak 50% pada. Više o kolagenu pročitajte OVDE ili na našem BLOGU.

Cink, s druge strane, smanjuje degradaciju kolagena i na taj način usporava starenje našeg skeletnog sistema, pružajući priliku da se, bez obzira na godine, lako krećete bez bolova i neprijatnosti.

Sjajna koža = kolagen + cink

Gubitak kolagena u procesu starenja je prirodna, ali i rešiva pojava. O važnosti kolagena za zdravu kožu smo pisali i ranije na ovom blogu što možete čitati OVDE i OVDE.

Međutim, šta cink radi u ovoj priči?

Koža sadrži oko 5% ukupne količine cinka u telu. I manji nedostatak cinka čini kožu hrapavom, a može dovesti i do dermatitisa, bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Važan je u odbrambenom mehanizmu kože od slobodnih radikala, ali i u procesu rešavanja akni.

Veliki broj preparata za zaštitu kože od štetnih UV zraka sadrže cink, jer uspešno sprečava njihovo prodiranje do dubljih slojeva kože.

Cink ima i antiupalno i smirujuće dejstvo kod iritirane kože.

Na kraju, cink ubrzava i čini proces zarastanja rana efikasnijim. Ovaj mineral podržava razvoj enzima, a oni podstiču i ubrzavaju proizvodnju novih ćelija povređene kože.

Efekat bržeg zarastanje rana

Zarastanje rana je fiziološki odgovor na povredu.

Stariji pacijenti se teže oporavljaju upravo zbog nedostatka odgovarajućeg nivoa proteina i esencijalnih minerala u organizmu.

S obzirom da je kolagen osnova vezivnog tkiva kože od kojeg zavisi njena elastičnost i snaga, jasno je kakav značaj ovaj protein ima kod obnavljanja ćelija kože, kostiju, hrskavice ili zglobova koji su pretrpeli određenu povredu.

S druge strane, cink je odgovoran za funkciju više od 10% proteina koji igraju brojne nezamenljive uloge u ćelijama, a među kojima je prvi i najvažniji upravo kolagen.

Cink upravlja i imunološkim funkcijama kada je to potrebno kao što je slučaj kod oporavka od rana – zarastanje membrane ćelija i obnavljanje tkiva je njegov zadatak.

Istraživanja o značaju cinka kod zarastanja rana su u porastu, ali jedno je izvesno – cink i proteini su kofaktori bržeg i efikasnijeg zarastanja rana.

Collacare i pun potencijal cinka?

Jasno je iz svega iznetog kakav značaj cink kao esencijalni mineral ima u našem organizmu.

Kada ovaj mineral ne unosimo dovoljno putem ishrane, suplementi cinka pružaju snažnu alternativu i pun potencijal u „saradnji“ sa kolagenom.

Zato je u sastavu Collacare ribljeg kolagena zastupljen i cink i to u koncentraciji dnevnog preporučenog unosa od 10 mg.

Više o sastavu Collacare ribljeg tečnog kolagena možete pročitati OVDE .

Pogledajte OVDE kako najlakše da dođete do svog Collacare eliksira zdravlja i mladosti.

Collacare
Collacare
Collacare