Collacare
Collacare

Zimski dani i suva koža

22 January 2024

Naša koža je zaštitni omotač koji nas čuva od svih spoljnih uticaja. Zimske niske temperature i smanjena vlažnost vazduha dodatno oštećuju zaštitnu kožnu barijeru. Ona je prva linija odbrane i baš iz tog razloga oseća i najveće posledice u ovim hladnim danima.

Suvoća, kseroza, najdominantniji je problem koji se javlja u ovom periodu godine.

Suva koža, pored neženjenih estetskih promena, izaziva i neprijatan osećaj svraba i zatezanja, kao i ozbiljnije tegobe.

Nanošenje hidrantne kreme na suvu kožu ne rešava problem, već samo privremeno „maskiraˮ simptome. Da bismo efikasno rešili problem suve kože, ključno je razumevanje strukture kože i prepoznavanje faktora koji dovode do promena u njenom izgledu i teksturi.

 

Kako zimski period utiče na suvoću kože?

Naša koža ima tri sloja ― epidermis, dermis i hipodermis. Epidermis, poznat i kao spoljni sloj kože, jedini je vidljiv golim okom. Ovaj sloj, iako je najtanji u poređenju s ostala dva, obavlja ključne funkcije, uključujući očuvanje vode, zaštitu od spoljnih uticaja i odbranu od infekcija.

Tokom zime ova kožna barijera je ugrožena i najčešće oštećena zbog hladnog i suvog vazduha u kombinaciji sa centralnim grejanjem. Temperaturne promene, naročito pri prelasku iz hladnog u toplo okruženje, mogu nepovoljno uticati na zdravlje naše kože.

 

Zašto krema za hidrataciju nije dovoljna?

Svima nam je poznato da koža apsorbuje sastojke iz proizvoda koje nanosimo na nju, zbog čega moramo biti pažljivi pri odabiru kupki, krema i drugih proizvoda za negu kože.

Mogućnost kože da apsorbuje sastojke proizvoda za negu može navesti na zaključak da je ovaj pristup tretmanu kseroze idealan. Međutim, on problem ne rešava suštinski, već privremeno ublažava posledice. Pravo rešenje može pružiti jedino dubinska hidratacija.

 

Dubinska hidratacija kože postiže se iznutra

Pošto spoljna nega samostalno ne može dovesti do rešenja, sledeći korak je da otkrijemo na koji način možemo istinski rešiti problem suve kože.

Kako bismo dubinski hidrirali kožu moramo dopreti i ispod površinskog sloja.

Neposredno ispod epidermisa nalazi se dermis, koji se sastoji od čak 75% kolagena. Kolagen, kao najzastupljeniji protein u našem telu, igra ključnu ulogu u održavanju čvrstoće, mladalačkog izgleda i hidriranosti kože ― vezujući molekule vode za sebe. Sa starenjem dolazi do deficita kolagena u našem telu, što rezultuje gubitkom vlažnosti i elastičnosti kože.

Povećanjem nivoa kolagena u epidermisu možemo značajno poboljšati hidrataciju kože.

Rezultati naučnih istraživanja pokazuju impresivnu statistiku ― nakon 8 nedelja konzumacije kolagena, hidratacija kože povećava se za čak 12%.

 

Kako odabrati odgovarajući kolagen za kožu?

Suva koža i slab tonus su jedni od glavnih uzročnika pojave bora. Upravo zbog toga je kolagen vrlo koristan, ali i sve popularniji suplement, jer najpre na licu jasno možemo primetiti i prve rezultate.  Već nakon 4 nedelje suplementacije kolagenom bore oko očiju su smanjene 4%, dok je nakon 8 nedelja primetno izvanredno smanjenje bora za 20%.

Dubinska revitalizacija suve kože moguća je uz kolagen, ali pre započinjanja redovne suplementacije, važno je pažljivo izabrati preparat koji će pružiti najbolju podršku, posebno tokom zimskih dana.

Osim kolagena, suplementacija hijaluronskom kiselinom je izuzetno blagotvorna za dubinsku hidrataciju kože. Njena sposobnost zadržavanja vode, do 1000 puta više od svoje težine, čini je odličnim izborom za održavanje i poboljšanje hidriranosti kože, što predstavlja idealan tretman čak i za najproblematičniji tip kože ―masnu i dehidriranu.

Collacare, najkvalitetniji riblji kolagen tip I u formi peptida, predstavlja savršenu sinergiju tečnog hidrolizovanog kolegena i hijaluronske kiseline. Sa 10 000 mg kolagena i 50 mg natrijum hijaluronata po dozi, Collacare pruža pravu podršku vašoj koži, obnavljajući njenu hidrataciju, tonus i sjaj i tokom zimskih meseci.

Više o sastavu Collacare kolagena možete pročitati OVDE.

 

Zdrava koža otporna je na hladnoću i vetar

Kserozna, suva koža, sklona je oštećenjima i stoga izuzetno neotporna i osetljiva. Za razliku od nje zdrava koža ima intaktnu prirodnu barijeru koja je štiti od negativnih uticaja spoljašnje sredine.

Revitalizaciji kože treba pristupiti sistemski i posvećeno. Redovnom suplementacijom kolagenom i hijaluronskom kiselinom, uz pomoć Collacare proizvoda, repariraćete zaštitnu barijeru kože i ojačati njene prirodne mehanizme hidratacije i regeneracije.

Collacare
Collacare
Collacare