Collacare
Collacare

Značaj kolagena za sportiste

18 April 2024

Fizička aktivnost jača naš mišićno-skeletni sistem, ali pored toga utiče i na poboljšanje mentalnog zdravlja.

Nakon dobrog treninga imamo više energije i raspoloženje nam je bolje, jer sportska aktivnost podstiče lučenje endorfina – hormona sreće.
Ljudi koji se upoznaju sa benefitima aktivnog načina života, nalaze se pred novi izazovom – treba napraviti balans i ne preterati sa izlaganjem tela fizičkom naporu. Profesionalni sportisti zbog načina života koji podrazumeva svakodnevne, višečasovne vežbe, dolaze u situaciju gde je njihov mišićno-skeletni sistem izložen većoj mogućnosti povrede.

Mišićno-skeletni sistem sastoji se od sistema kostiju, zglobova i mišića, a glavna uloga mu je pružanje oslonca i potpore organizmu, omogućavajući pokrete i štiteći vitalne organe.

Kako bismo napravili samo jedan korak, u našem telu dešava se jedan veoma komplikovan proces. Mišići se prepliću sa živcima, tetivama, ligamentima i kostima. Kolagen se proteže nasuprot sarkomera. Hrskavica ublažava trenje kostiju.

Upravo kolagen igra značajnu ulogu u sposobnosti zglobova da se kreću.

Zato ne čudi činjenica da je za sportiste i rekreativce suplementacija kolagenom uvek dobrodošla, jer utiče na lakši pokret i samim tim posredno i na bolji rezultat.

Svaki korak se broji

Prilikom svakog koraka koji načinimo dešava se trenje. Baš iz tog razloga na krajnjim delovima epifiza kostiju nalaze se zglobna hrskavica. Ona predstavlja sunđerastu masu koja ima zadatak da svojom elastičnošću smanji prenošenje pritiska na koštani deo zgloba. Funkcioniše tako što se pri pritisku skuplja, a po prestanku pritiska širi i vraća u prvobitno stanje.

Zglobna hrskavica, nažalost, nije večna. Čvrstinu i elastičnost daju joj kolagenska vlakna. Bez kolagena, zglobovi ne bi imali mogućnost da se kreću.
Kao što već znamo, kolagen se u telu kontinuirano smanjuje već nakon 25. godine.

Za sportiste i rekreativce rizik trošenja hrskavice je još veći, jer oni procentualno naprave mnogo veći broj pokreta. To ne treba da zabrine i podstakne na razmišljanje o štetnosti fizičke aktivnosti. Neosporni su pozitivni efekti po fizičko i psihičko zdravlje koje ima redovna rekreacija.

Kako onda sačuvati zglobove i hrskavicu, ako se profesionalno ili rekreativno bavimo sportom?

Pre svega, treba početi od prevencije.  

Zbog toga danas pričamo o kolagenu i značaju koji on može imati za sportiste.

Kolagen je glavni komponent kostiju, kože, mišića, tetiva i hrskavice. U nastavku teksta pročitajte više o njegovim različitim funkcijama.

 

Značaj kolagena za hrskavicu

Da li ste znali da postoji čak 3 vrste hrskavica?

U pitanju su:

  • Elastična hrskavica (ušna školjka)
  • Hijalina hrskavica (rebra i nos)
  • Fibrozna hrskavica (ramena, kukovi, kolena)

U matriksu fibrozne hrskavice, zahvaljujući kojoj nam je kretanje omogućeno, preovladavaju vlakna kolagena tip I.

Sinteza kolagena se u hrskavici vrši uz pomoć ćelija koje se nazivaju hondrociti. Redovnom suplementacijom kolagenom možemo sprečiti posledice prirodnog procesa smanjenja kolagena u organizmu.

Anuliranjem deficita kolagena sprečavamo trošenje hrskavice, koje može izazvati zdravstvene tegobe i bolove koji u najvećem broju slučajeva ometaju svakodnevne aktivnosti.

Collacare Flexy poseduje isti tip kolagena koji se prirodno nalazi u hrskavici. Reč je o kolagenu tip I, koji predstavlja dodatak ishrani. Redovnom suplementacijom postiže se prevencija povreda oštećenja hrskavice. Ta prevencija je od velikog značaja, posebno za sportiste, s obzirom na to da zbog čestih fizičkih napora i mogućih povreda hrskavica treba da bude dodatno ojačana.

 

Kako do bolje pokretljivosti?

Kod upalnih procesa dolazi do razgradnje hijaluronske kiseline i oštećenja hrskavice, čime se smanjuje elastičnost i pokretljivost zglobova. Zbog toga kada je reč o dobroj pokretljivosti pored kolagena koji štiti hrskavicu, moramo misliti i o njoj.

Na tržištu su prisutni različiti tipovi jedinjenja koji ih sadrže. Kada birate koji da konzumirate morate misliti i o apsorpciji. Collacare Flexy pored kolagena i hijaluronske kiseline poseduje i vitamin C koji ima ulogu da pomogne u tom procesu. Osim toga reč je o bioaktivnim peptidima kolagena i jedinjenju koje je u hidrolizovanoj formi, što osigurava bolju bioraspoloživost i apsorpciju.

Bolja pokretljivost je sportistima posebno važna nakon povrede. Proces oporavka zavisi od mnogo faktora. Treba se postarati da uradimo sve što je do nas kada su u pitanju oni na koje možemo uticati.

Dokazano je da peptidi kolagena obezbeđuju brojne benefite, posebno u regeneraciji kože, kostiju, u oporavku nakon sportskih povreda, kao i za očuvanje zdravlja zglobova.

Rađeno je istraživanje o uticaju peptida kolagena na nelagodnost u zglobovima kolena kod mladih fizički aktivnih odraslih osoba.

U istraživanju je učestvovalo 180 aktivnih ljudi, starosti između 18 i 30 godina sa bolom u kolenu povezanim sa vežbanjem, bez dijagnostikovane bolesti zglobova.

Učesnici su procenjivali promene intenziteta bola u toku i posle vežbanja, pre i posle istraživanja.

Zaključeno je da unošenje bioaktivnih peptida kolagena dovodi do statistički značajnog smanjenja bola u zglobovima, vezanih za aktivnost kod mladih, aktivnih odraslih osoba koje pate od nelagodnosti u zglobu kolena.

 

Zaključak

Mnogobrojni su benefiti redovne suplementacije kolagenom, posebno kada je reč o fizički aktivnim ljudima, rekreativnim ili profesionalnim sportistima.

Pored prevencije, dokazano je da pomažu i prilikom oporavka kada povreda već nastane.

Brza rutina koju preporučujemo je svakako Collacare Flexy kesica koja sadrži izbalansiranu mešavinu u preporučenim količinama. Biće vaš saveznik i omiljeni trening partner.

Ukoliko vas zanima način korišćenja, gde da nabavite proizvod ili cena kolagena, možete nas kontaktirati: https://collacare.rs/kontakt

kolagen,
sportisti,
sport,
collacare,
Collacare
Collacare
Collacare