Collacare
Collacare

Kako izgleda proces starenja kože i da li se može usporiti

7 June 2023

Kolagen usporava starenje – mit ili istina?

U kojoj meri je tačna tvrdnja da je tečni kolagen najdelotvorniji anti-age preparat koji deluje na ceo organizam?

Već godinama raste popularnost kolagena kao proverenog, bezbednog i efikasnog nutrikozmetičkog preparata, koji se konzumira poput napitka i omogućava dejstvo na organizam iznutra. Istovremeno, opada poverenje u kozmetičke preparate poput krema i seruma, za čije dejstvo se veruje da je samo površinsko i kratkotrajno.

Neosporni hype u vezi sa kolagenom kao dodatkom ishrani svakako ima višestruki oslonac u nauci. A sve počinje od promena koje nastaju starenjem u svim slojevima kože, a koje su posledica smanjene sineze kolagena već nakon 20. godine.

Šta se dešava u koži i kako izgleda proces starenja iznutra?

Promene koje starenjem nastaju u koži dešavaju se u svim njenim slojevima: epidermisu kao zaštitnoj barijeri, dermisu u kojem se nalaze proteini kao što je kolagen i hipodermisu – potkožnom tkivu sastavljenom od masnih ćelija.

Nakon 30. godine smanjena sinteza kolagena odražava se na promene najpre u površinskom sloju kože, epidermisu. Često se javljaju suvoća i svrab kože, nove ćelije se sporije stvaraju, povećana je osetljivost na UV zračenje i u ogledalu vidimo prve bore oko očiju.

Naredne promene koje nastaju starenjem, dešavaju se u središnjem sloju kože – dermisu. Dolazi do gubitka elastičnosti, pojave dubljih bora i koža počinje da trajno gubi svežinu i punoću. 

Treći, najdublji sloj kože – hipodermis pokazuje vidljive znake starenja nakon 55. godine. Zbog smanjenja količine lipida koji koži daju punoću, ona postaje opuštena, znatno sporije zarasta, a vidljive su fleke i bore čak i na delovima lica kao što je čelo.

Zato je dobar trenutak za borbu kolagenom protiv starenja zapravo bilo kada – nadoknada kolagena će imati dejstvo i u kasnim dvadesetim, ali svaka osoba je različita. Lako možete proveriti da li i Vaša koža već pokazuje znakove starenja .

Kliničke studije sprovedene o dejstvu bioaktivnih peptida kolagena dokazuju više anti-age efekata. 

Šta kaže nauka o dejstvu kolagena na usporavanje starenja?

Šta vidite kada pogledate svoje lice u ogledalu? Fine bore oko očiju, nešto dublje linije između nosa i usana, opuštena koža koja postepeno gubi jedrinu i postaje suva?

Kao znake starenja vidimo promene koje su deo prirodnog procesa. Dakle, ako primećujete znakove starenja, u tome nema ničeg neprirodnog. Bilo da su u pitanju oni prvi, poput finih linija ili oni kasniji, poput gubitka volumena kože, potpuno su prirodni i jednim delom neizbežni. Ali uz pravilnu suplementaciju kolagena ne moraju biti nepovratni.

Pošto se sinteza kolagena odvija u dubinskim slojevima kože, do kojih kreme i serumi ne prodiru lako, konzumacija tečnog kolagena u vidu dodatka ishrani značajno je efikasnija i dolazi do bolje apsorpcije u odnosu na prirodni kolagen i želatin.

Istraživanja potvrđuju da bioaktivni peptidi kolagena jačaju i podmlađuju dermis iznutra, održavanjem gustine kolagenske mreže, što je ključ za prevenciju stvaranja bora i opuštene kože.

Istovremeno, ovakav oblik i način konzumacije kolagena deluju i na već postojeće bore.

Nauka potvrđuje ono što nutrikozmetički kolagen obećava – redovnom primenom kolagena sve promene koje nastaju u koži usled smanjene sinteze kolagena postaju reverzibilne. Zato se može zaključiti da kolagen zaista usporava efekte starenja vidljive na koži.

Međutim, kako se ispostavlja, oblik kolagena koji se koristi kao dodatak ishrani direktno utiče na rezultate suplementacije.

Hidrolizovani peptidi kolagena za bolju apsorpciju

Unos kolagena je odličan početak u nadoknadi ovog dragocenog proteina koji se smanjeno proizvodi u našem organizmu već nakon 20. godine. Međutim, pri izboru preparata kolagena važno je znati da kolagen prirodnog porekla, slično kao i želatin, ima veliku molekulsku masu, pa samim tim i manju iskoristljivost u organizmu. 

Stoga se kolagen hidrolizat smatra najboljom formom u aspektu bioraspoloživosti i rastvorljivosti. Hidrolizovani peptidi kolagena dobijaju se procesom enzimske hidrolize kojom se kolagen razlaže na kolagenske peptide višestruko manje molekulske mase.

Hidrolizovani peptidi kolagena u Collacare tečnom ribljem kolagenu  zato imaju brzu apsorpciju – 90% ovih peptida kolagena se apsorbuje svega nekoliko sati nakon unosa.

Šta možete očekivati od Collacare tečnog kolagena?

Redovna primena Collacare kolagena će zahvaljujući brzoj apsorpciji i visokoj čistoći povećati vlažnost i elastičnost kože, poboljšati dubinsku strukturu i opšti izgled kože, smanjiti sitne bore i umanjiti rizik od nastanka dubokih bora.

Prve rezultate možete očekivati već nakon osam nedelja, ali imajte u vidu da se efekti suplementacije najpre primećuju na onim strukturama na kojima je kolagen najdeficitarniji. Kako je kolagen sastavni deo brojnih struktura u našem organizmu, poput mišića, ligamenata, kostiju i tetiva, njegova nadoknada će najpre imati efekta tamo gde kolagena najviše nedostaje.

Podelite u komentaru svoje iskustvo sa kolagenom! 

Collacare
Collacare
Collacare